Werkgevers zijn niet van plan de lonen van werknemers te verhogen als de pensioenpremies omlaag gaan.

Dat blijkt uit onderzoek van pensioenadviseur Mercer onder 130 bedrijven, waaruit Het Financieele Dagblad maandag citeert.

Het kabinet wil de fiscaal onbelaste van inleg van pensioenpremies bij pensioenfondsen verlagen van 2,25 naar 1,75 procent van het brutoloon. Dit levert een forse bezuiniging op, onder meer omdat de overheid zelf ook voor miljarden pensioenpremies afdraagt aan pensioenfondsen voor ambtenaren.

Werknemers bouwen door het beperken van de fiscale vrijstelling minder pensioen op, maar het kabinet hoopt op een tweeledig effect dat op korte termijn gunstig is voor de economie.

Lager pensioenopbouw, meer loon?

Als werknemers noodgedwongen minder pensioen opbouwen, kunnen pensioenfondsen in theorie de pensioenpremies verlagen. En als werkgevers minder pensioenpremie hoeven in te leggen, kunnen ze dit geld terugsluizen naar werknemers in de vorm van besteedbaar loon. Dat geeft mogelijk een koopkrachtimpuls die gunstig uitpakt voor de economische groei.

Er zijn echter grote problemen met het voorstel. Pensioenfondsen hebben aangegeven geen premieverlagingen te willen doorvoeren, omdat ze de pensioenpremies nodig hebben om hun financiële buffers te versterken. En de peiling van Mercer suggereert dat ook werkgevers in eerste instantie hun eigen financiële buffers willen spekken, en premies die vrijvallen niet willen doorsluizen naar werknemers.

Het oorspronkelijke kabinetsvoorstel  is overigens al gesneuveld in de Eerste Kamer, maar minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem onderhandelt een aantal partijen om het voorstel alsnog door de Senaat te krijgen. Voor 2014 staat al een beperkte verlaging van de pensioenopbouw op de rol, van 2,25 procent naar 2,15 procent.

Een van de voorstellen is dat pensioenfondsen zullen worden gedwongen om de pensioenpremies ook daadwerkelijk te verlagen, als de pensioenopbouw wordt beperkt.

Lees ook:

Kabinet zwoegt op nieuw pensioenplan

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl